Redcord

Binnen de fysiotherapie en sport worden erg veel “ core stability” oefeningen gedaan om het lijf in balans te houden of juist in balans te brengen, maar zijn dit ook de juiste oefeningen? Is de oefening die gedaan wordt ook passend voor de betreffende persoon? Wordt tijdens de oefening het juiste onderdeel van het lijf/spiersysteem getraind, of wordt er eigenlijk een compensatiefunctie alleen maar sterker gemaakt?

Uit onderzoek is gebleken dat fysieke inactiviteit of pijn leidt tot deactivatie van één of meerdere spieren, daardoor gaan andere spieren compenseren en kunnen hierdoor overbelast raken. Als gevolg van deze compensaties ontstaan bewegingsdysfuncties en/of pijn. In veel gevallen is niet de locatie van de pijn de oorzaak van de klachten, maar is een dysfunctie elders in de bewegingsketen de achterliggende oorzaak. Bijvoorbeeld een zwakke stabiliserende functie van de bilspieren bij een liesblessure. Dit behandelen we met het Redcord systeem, volgens de “Neurac treatment” methodiek, waarin deze problematiek succesvol behandeld door deze verminderde spierfuncties te heractiveren. De belangrijkste doelstelling van deze revolutionaire in Noorwegen ontwikkelde Redcord Neurac methode is namelijk om de juiste spieren op het juiste moment met de juiste hoeveelheid kracht te gebruiken.
Naast therapie is Redcord een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als topsport.

Men maakt gebruik van ondersteunende functionele oefeningen met instabiele koorden en het eigen lichaamsgewicht. De oefeningen zijn traploos in te stellen door gebruik van elastiek ondersteuning, variatie in hoogte van de touwen en lichaamspositie ten opzichte van het suspensiepunt. Op deze manier kan er op ieder niveau behandeld/getraind worden.
De behandeling start met het opsporen van zogenaamde “Weak links”. Dit zijn dysfuncties in de biomechanische keten, die ontstaan als gevolg van verminderde stabiliteit, verminderde neuromusculaire controle en/of verminderde spierkracht. Zelfs bij topsporters zijn vaak Weak Links aanwezig, meestal als reactie op pijn, vermoeidheid, en/of een foutief (of eenzijdig) bewegingspatroon. Naar aanleiding van deze testen kiezen we een specifiek afgestemd een-op-een behandelprogramma om de verminderde functies te verbeteren en de aanwezige pijn te elimineren of te verminderen.

Vanuit de Redcord Neurac methode wordt nagestreefd om de functionele bewegingspatronen te verbeteren, door het optimaliseren van neuromusculaire controle (samenwerking tussen hersenen, zenuwen, receptoren en spieren). Hierin proberen we een optimale samenwerking tussen spieren de normale functies en range of motion te herstellen. Vaak is er in de eerste behandeling al een daling van pijn en een verbetering van functie waar te nemen.

Om de complexiteit van een oefening nog verder toe te laten nemen schudden/trillen we aan de touwen, met nog meer activering van motor control als gevolg. Dit leidt tot een meer efficiënt bewegingspatroon door een betere samenwerking tussen spieren en zenuwen met een afname van compensatie strategieën. Sinds oktober 2018 ben ik  (een van de 4 praktijken in Nederland) in het bezit van een Redcord Stimula+, wat een vibratie apparaat is, welke een nog effectievere activatie en pijnreductie kan bewerkstelligen. De bewegingen in het Redcord systeem zijn 3 dimensionaal, waardoor je veel vrijheid in bewegen hebt en uitdaging van coördinatie. In eerste instantie wordt dit vooral gedaan door deelbewegingen te maken, om uiteindelijk de totaal beweging (bijvoorbeeld lopen) gemakkelijker te laten verlopen. In de oefeningen worden lokale en globale spieractiviteit geïntegreerd.

Redcord is geschikt voor iedere doelgroep, omdat in de behandeling wordt nagestreefd pijnvrij te werken en oefeningen kunnen worden aangepast aan ieder niveau.

Copyright Functional Fysio

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close