Visie

Hoe te kijken naar patiënten? In eerste instantie is het belangrijk om een persoon in het geheel te bekijken. Lichaam en geest werken namelijk direct samen en dit heeft invloed op houding en beweging. Vanuit deze analyse wordt gekeken naar voorkeuren en of er sprake is van een dysfunctie in bepaalde bewegingen. Bij aanwezigheid van problematiek van het bewegingsapparaat, proberen we de onderliggende oorzaak hiervan te vinden. Vaak is namelijk niet direct het pijnlijke, overbelaste of zelfs beschadigde weefsel de oorzaak van de aanwezige klachten, maar ligt hier in veel gevallen een onderliggende dysfunctie in de myofasciale keten of in het osteoligamentaire elders in het lijf ten grondslag.

Zo’n probleem in de biomechanische keten noemen we een Weak Link, wat staat voor een dysfunctie in het musculoskeletale systeem.
Een Weak Link kan ontstaan als een of een of een aantal spieren in zo’n bewegingsketen minder of zelfs helemaal niet functioneren. Andere spieren en/of gewrichten moeten deze dysfunctie compenseren, wat een verhoogde spierspanning en een aangepast bewegingspatroon tot gevolg heeft. Deze dysfuncties kunnen ontstaan als gevolg van pijn, inactiviteit, eenzijdige belasting, een acute blessure, overbelasting, foutief gebruik van spieren. Pijn kan namelijk zelfs zorgen voor deactivering van spieren.

Dit kunnen we behandelen door de juiste behandeltechnieken en oefeningen te kiezen naar aanleiding van algemeen onderzoek en specifieke Weak Link Tests. Hierbij is het erg belangrijk om op de juiste zaken te letten in de uitvoering van deze oefeningen. Op die manier kunnen we namelijk de dysfunctie herstellen en op een adequate manier heractiveren en trainen.

Je bent zo sterk als je zwakste schakel.

Copyright Functional Fysio